24-09-2012

Het ambacht sokken breien!Het liefst loop ik op blote voeten, het ultieme gevoel van de zomer. Dat gevoel wil ik ook zolang mogelijk vasthouden, maar dit weekend is het er dan toch van gekomen en heb ik mijn sokken weer aangetrokken. Het liefst zou ik ze zelf ontwerpen en breien. In mijn foto verzameling kom ik allerlei soorten sokken tegen. Het valt me op dat ik ook heel veel tekeningen en zeefdrukjes van sokken heb.  
Wie beheerst de ambacht van het sokken breien nog?

10 opmerkingen:

 1. Ik ben omgekeerd ik loop het liefst zo lang mogelijk op mijn sokken en zou nou eindelijk ooit eens een paar voor mezelf moeten breien. bedankt voor de leuke inspiratie!
  ManonX

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hai Helmi!
  Ja, ik ben ook van de blote voeten! Maar als het dan killer gaat worden, vind ik sokken ook heerlijk!
  Ik heb ze in ieder geval al weer een tijdje aan....
  Ooit heb ik heerlijk warme sokken met mooie kleuren en patronen gebreid, denk als ik me er in ga verdiepen dat het wel weer zou lukken maar om nou te noemen dat ik het ambacht beheers....?!
  Ben je van plan sokken te gaan breien?
  Groetjes,
  Hélène

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben ook niet van de sokken, ik draag ze zelfs s'winters niet. Ik heb 1 paar heel warme dikke sokken, die ik als het erg koud is weleens in huis draag, maar buiten ga ik ook s'winters met mijn blote voeten in laarzen en schoenen (tenzij ik een majo aanheb). Maar de sokken op jouw foto zijn wèl erg mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dag Helmi, Wat leuk je onderwerp sokken. Ze zijn onmisbaar voor mij in de winter. Draag badstofsokjes van de HEMA lekker zacht. Had vroeger pantoffels maar dan voel je de grond onder je voeten niet goed. Sokjes zijn essentieeel voor mij in de winter ;-) Leve de sokken!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat zou ik ook graag willen leren Helmi. We hebben best wat zelfgemaakte sokken, ooit gebreid door een familielid. Helaas kan ze het mij nu niet meer doorgeven en toen had ik er nog geen behoefte aan om het te leren... En ze zijn toch zo heerlijk warm :0) groetjes,
  Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wie kan breien, kan ook sokken breien!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Blote voeten... heerlijk ! Sokken... heerlijk ! Ik heb nog lekkere geitenwollen sokken gemaakt door mijn oma. Ik koester ze !

  BeantwoordenVerwijderen
 8. In onze familie heerst een grote traditie van sokken breien. Mijn overgrootmoeder breidde voor elke verjaardag van de familie een paar sokken. Toen ze overleed lag er in haar bank een hele verzameling aan gebreide sokken, kussenhoezen en kalenderblaadjes. Mijn oma nam het sokkenbreien over en na haar overlijden, pakte mijn moeder de spreekwoordelijke draad op. Ik wil graag dat ze me de vaardigheid leert, zodat er later ook nog kinderen me warme sokken in hun laarzen zijn. Persoonlijk loop ik ook het liefst blootvoets. Liefs MiM

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Geen sokkenbreister. En ik woon ook niet in de buurt van Kortrijk. Ik kan je enkel zeggen met welke bus je van het station naar sporthal de Lange Munte moet rijden. 'Dankzij' mijn elleboog heb ik afgelopen maand kilometers Vlaanderen gereden met het openbaar vervoer...
  Binnenkort is er wel 'interieur 2012' en de nieuwe BUDA zou bijzonder inspirerend zijn. Hier een link: http://www.interieur.be
  groeten!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo Helmi,
  Ik ben geen sokkendraagster. Heb nooit zelfgebreide sokken gehad (een "groot" gemis???). Sokken/kousen draag ik in mijn schoenen, zodat mijn voeten niet aan de schoenen plakken. Maar het liefste, als ik mijn schoenen uit heb, draag ik sloffen, instappers, om met of zonder sokken in te schieten als ik 's nachts uit bed moet stappen om naar het toilet te gaan. Ik heb jaren geleden in Zwitserland sloffen gekocht van een viltster, maar die heb ik tot op "d'n draad versleten", dus het wordt tijd voor iets nieuws.

  BeantwoordenVerwijderen