09-06-2010

Toverballen en griezelogen als inspiratie.

Inspiratie les voor ICCers (Interne Cultuur Coördinator)  van het basisonderwijs. Vanmiddag was er een bijeenkomst van ICCers uit Heeze, Leende en Cranendonck. Het is een evaluatie over het afgelopen jaar en tevens een aanbod voor het komend schooljaar. Ik geef een lesje vilten wat ook in de smaakmaker staat.
Met lontvilt maken we een propje en draaien dit tussen 2 handen net zoals je gehaktballetjes draait. We spuiten het nat met water en zeep en blijven draaien totdat alle stukjes aan elkaar klitten. Dan pakken we een ander kleurtje en draaien het er voorzichtig omheen. Weer nat spuiten en draaien. Je kunt dit herhalen met meerdere kleuren. Als het balletje goed vervilt is en het voelt stevig aan dan kun je de zeep eruit spoelen en goed wringen. Het balletje kan met een scherp mes doormidden worden gesneden. Je krijgt dan 2 gelijke helften.Vilt wat nat is moet je nadat je de zeep eruit hebt gespoeld altijd goed laten drogen.
Wat we er dan van maken kan van alles zijn. Van ogen op een sokpop tot knopen op een jas etc. etc. etc.

5 opmerkingen:

 1. Wat ontzettend leuk om te doen!!! Dit is echt wat voor mijn oudste. Jammer dat we niet bij jou in de buurt wonen :)
  Groetjes Michaja

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja dit was een super gaaf lesje .Ik weet er alles van mijn klasje vond het helemaal geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk dat iedereen jouw altijd graag ziet komen. Zo'n mooi effect, die doorgesneden balletjes! En die spuitflesjes zijn zeer "fotogeniek"

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wat is dit weer een leuk project Helmi. Nog bedankt om te laten weten dat 'deze is ook leuk' op de linkensite van het Textielmuseum staat :)

  BeantwoordenVerwijderen