18-04-2011

Bezuinigen op defensie, onderwijs, kunst en cultuur

Al 10 jaar kom ik op verschillende scholen met 'kunst en cultuur' lessen. Dit schooljaar leer ik de kinderen, van groep 5, breien en vilten. Het kan goed zijn dat ik dit werk volgend schooljaar niet meer kan doen vanwege de bezuinigingen. Het onderwijs wordt steeds armer en gaat weer terug naar de basis: rekenen, taal, lezen en de rest is bijzaak.
Steeds vaker denk ik dat ik vroeger beter iets anders had kunnen leren. Een vak met een toekomst maar wordt je daar gelukkig van? Stel je voor, ik had voor het leger gekozen. Dan was ik nu misschien een stoere soldaat in een tankbataljon. Nu heb ik niet zoveel met het leger maar deze bezuinigingen zijn toch wel erg.  
'WIE WEET WAAR WE OP KUNNEN BEZUINIGEN?'

7 opmerkingen:

 1. Hoi Helmi, het is triest want eigenlijk wordt creativiteit in de kiem gesnoeid. En ik vind het juist een basis. Het is zo goed om enige vorm van creativiteit te ontwikkelen en te bezitten: je verveeld je nooit en je kleurt de wereld een beetje mooier. Dus NIET bezuinigen op "de krentjes in de pap" die we nog hebben. Bezuinig maar eerst op de topsalarissen en wachtgeld! Maak me gek. Mooie dag met hart&ziel van Sil.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. och ook in het leger bezuinigen ze ... maat het is heel naar dat creativiteit verdwijnt in het leerplan...los van het feit of het banen kost ...en Helmi, je vindt zeker een ander passend plekje !!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zoals altijd wordt er weer sterk overgeheld naar de andere kant. Evenwichtigheid is ver te zoeken in onderwijsplannen en bezuinigingen. De basis is belangrijk, maar wie creativiteit niet bevordert wordt een "lesboer"...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Creativiteit is niet het belangrijkste. Als de basis niet goed is verdient dat prioriteit boven "gefreubel". Helaas is dat een verarming van onze maatschappij.
  Gelukkig heb ik vandaag op de school van onze zonen mogen vilten met groep 7/8. Ook de jongens vonden het erg leuk. "Je zou vaker moeten komen", zei een kind. Dat vind ik een mooi compliment. Ik hoop dat de andere juffen nu ook een keer willen vilten.....
  Maar ook de verarming vind ik gelden op muzikaal gebied. Er wordt nog maar weinig gemusiceerd op scholen. En zingen komt vaak niet verder dan een playbackshow. Tja, waarschijnlijk zijn wij nog een enkele creatieve dinosaurus.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. So sad Helmi. I don't understand why creativity has to suffer. It is so good for kids to be encouraged to use their imaginations. It makes for a very sad society I think. Hope you will be OK, Stephie x

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Snap jij het? Het belang van creativiteit binnen het onderwijs wordt ZWAAR onderschat!! Ik kom er elke keer bij de 10- minutengesprekken van de kinderen op terug...(hoop dat je je geweldige werk voort mag zetten!!)

  BeantwoordenVerwijderen