31-08-2013

Jam maken
Jam maken is één van mijn favoriete bezigheden tijdens de zomer. Bij mijn zus Miek is er dit jaar een overdaad aan fruit. Als er dan ruim 2 kilo heerlijke, zoete pruimen worden bezorgd, ga ik aan de slag. Een recept gebruik ik niet. Bij ongeveer 1,5 kilo fruit gebruik ik 1 kilo suiker, 1 citroen en 1 zakje Marmello. Stolt het niet genoeg? Dan doe ik er nog een zakje bij. Nu nog wachten tot de vlierbessen rijp zijn, want die jam vind ik nog altijd het lekkerst. 

3 opmerkingen:

 1. De Mirabellen zijn rijp ook de stoofperen!Kar staat ook aan de straat!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Helmi, heerlijke hè! Ik werk ook met Marmello, 1 kilo fruit met 300 grams suiker en 1 zakje Marmello. Ik heb ook vlierbessenjam gemaakt, gecombineerd met bramen. Mijn `truc` is dat ik het eerst kook, dan zeef, de suiker erdoor doe en dan een nacht laat staan voor ik er jam van ga koken. Dan trekken de smaken zo heerlijk in! Op dit moment maak ik appelmoes, ik heb al vijf kilo appelmoes gemaakt (2,5 kilo per dag!). Mijn handen zien oranje van het schillen (zeer ijzerhoudende appeltjes!).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jij treft het maar met zo'n zus.
  Lekker hè die zelfgemaakte jam, deed het ook vorige week, maar dan van pruimen gekocht bij een tentje langs de weg. Vind ik altijd heel leuk.

  BeantwoordenVerwijderen