21-05-2010

Een Baboesjka popje weven met rietjes.
Het weven met de rietjes was niet zo gemakkelijk daarom hebben we toch maar de weefplankjes erbij gepakt.  Je merkt zo goed dat kinderen op scholen heel weinig doen aan handwerken. Een knoop ergens inleggen geeft al problemen. Gelukkig mag ik een aantal kinderen af en toe nog wat bijbrengen.

Mijn eerste idee was eigenlijk om traditionele Russische Baboesjka popjes te maken. Als trendwatchers hebben we dit allang gezien en in een keer duiken deze popjes overal de kop op. Niets nieuws maar toch, ik kom Baboesjka kaarten tegen bij de Aldi. Een Baboesjka knutsel pakketje bij Het Kruitvat en kleine hangertjes bij Blokker. Het idee sudderde al zo lang in mijn hoofd en er zat al zo lang een gele memo in een oud handwerkboek. Ondanks deze Baboesjka hype geef ik me toch maar over en zie het resultaat is heel iets anders geworden.

14 opmerkingen:

 1. Mooie poppetjes, heel leuk gevonden om zo'n popjes te weven! Leuke foto's ook. Alvast één "witte ridder" die het jonge grut nog leert handwerken, doe zo voort :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk !!!! Ik vind ze helemaal geweldig geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zeker iets waar de kinderauteurs thuis verder zelf op door zullen breien met andere pogingen, geloof ik.
  Doen ze nu zo weinig aan handwerken op school? Ik herinner mij het haken, breien, borduren, iets wat mij in mijn vrije tijd als prettige hobby altijd bij is gebleven. Maar ook thuis deden wij veel: met kastanjes en afgebrande lucifers, met gipswerk, met pongo enz.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat schattig en wat een goed en creatief idee, geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Inderdaad wat een leuk idee. Ik heb zelf niets met wol en dat vooral omdat ik er nooit wat van bakte om iets te breien maar dit is wel erg leuk om te doen met kinderen. Vanaf welke leeftijd kan je dit met kinderen doen?
  Groetjes Michaja

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Michaja, je kunt dit proberen met kinderen vanaf 9 jaar. Deze groep is 11 en 12 jaar!
  Groet, Helmi

  BeantwoordenVerwijderen
 7. wat een leukerds!!

  enne vroeg me af of jij je jaszakken ook durft te legen??

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Echt leuke poppetjes. Ga ik ook eens naar kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. hoi Helmi kom via Marga op je blog terecht en zie dit staan, wat ontzettend leuk. Ik stuur je even een mail met een vraagje hierover. groeten van Janine

  BeantwoordenVerwijderen
 10. oeps vind geen mail adres, dan maar zo. Ik zie dat je al bekend bent met "deze is ook leuk". Nu ben ik in september gastauteur bij DIOL, dus je kent het werk, ik moet op zoek naar leuke websites met leuke linken, zou ik jou rietjeswerk hierboven, mogen gebruiken om te laten zien op DIOL? Ik schrijf dan over jou werk en link met een foto naar dit logje? Bedankt voor het aanhoren, met vriendelijke groeten, Janine

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dag, is er ook een beschrijving van het poppetjes weven. Ik ben met kinderen van groep 3/4 begonnen en idd het valt niet mee om een stukje te weven. De door school geleverde weeframen zijn veel te groot. Met een poppetje krijgen ze een beetje idee. Het kan dus best leuk zijn! Gelukkig zijn de meeste kinderen wel heel enthousiast.
  Alvast dank!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Annemarijke,
  Op de eerste plaats, als de weeframen te groot zijn moet je ook met groot materiaal werken! Grove garens, touw, repen papier, repen plastikdraagtassen etc. Ik heb geen uitgewerkte beschrijving maar als je goed naar de foto kijkt wijst het zich vanzelf! Succes

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Frouke Eisma07-12-2011 15:35

  Hoi Helmi,
  Ik werk in een middenbouw op een Montessorischool in Almere. Ik wil graag zelf weefraampjes maken en op jouw foto's leek me dat een goede maat. Wat is de maat van jouw plankjes? Is het gewoon een plankje met op de korte zijden een vierkant balkje?
  Hoeveel spijkertjes heb je erin en hoe is de afstand ertussen? Hoop dat je me kan/wil helpen.
  Met vriendelijke groet,
  Frouke Eisma
  0628521051
  eisma.f@hetnet.nl

  BeantwoordenVerwijderen